Cattery Of Jekima .
Nieuws/News.
Over ons/About us.
Karakter en Kenmerken.
De Legende.
Katten Info.
Kater/Male.
Poezen/Females.
Kastraten.
Onze Huiskatten/Our Housecats.
Youngsters.
Planning/Plans.
Kittens.
Huidige Nestje.
Vorige Nestjes.
Uitgevlogen Nestjes.
Showen van Katten.
Contact.
Gastenboek/Guestbook.
Links.

 

Cattery Of Jekima

 

 

 

     

Kenmerken

Een Heilige Birmaan is herkenbaar aan zijn witte sokjes en zijn points. Hij lijkt een beetje op een siamees. Een goede Heilge Birmaan heeft een diamantvorm op zijn hoofd in dezelfde kleur als de oren en de points op de voeten. De vacht op de rug is meestal als een gouden gloed. Naarmate de kat ouder wordt, wordt deze kleur donkerder. De voeten zijn met points en witte sokjes, maar voor en achter zijn niet gelijk. Voor heeft de Heilige Birmaan kleine sokjes tot en met de buiging van de voet en achter hebben ze laarsjes: voor tot de buiging van de voet en achter doorlopend tot de elleboog (zie de foto's hieronder). De sokken moeten symetrisch zijn tussen links en rechts.

 De ogen moeten saffier blauw zijn. De vacht is half-lang en voelt aan als satijn. Het postuur is als een gewone huiskat en het gezicht is normaal met een "roman nose". De start is vol en evenlang als de rug. De Heilige Birmaan is er in de kleuren: seal, chocolate, blue, red, lilac. De tortie en tabby points zijn erkend in al deze kleuren. De tortie is zelfs geaccepteerd in alle mogelijke kleuren combinaties.

 

Let bij de aankoop van een kitten (meestal 13 weken oud) dat het, zeker bij de lichtere kleuren, nog niet goed te zien is of het een 'perfecte' show kat is. Bij dit ras duurt het soms (zeker bij de tortie en tabby) twee jaar voordat een kat geheel op kleur en in vorm is.

 

 

 

Rasbeschrijving
Kop: heeft enigszins ronde wangen en een rond voorhoofd. De neus is gemiddeld van lengte en mag geen stop vertonen, maar een lichte inkeping in de neusrug wordt niet bestraft. De kin behoort stevig te zijn, maar niet al te geprononceerd.

Ogen: niet te rond, eerder ovaal, zo diepblauw mogelijk.

Oren: staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren.
Lichaam: middelgroot, goed geproportioneerd. Hij mag niet te hoog op de poten staan, deze zijn dan ook eerder kort dan lang. De voeten zijn rond en vertonen de rastypische witten sokken.

Staart: gemiddeld van lengte  met de rest van het lichaam en behoort een elegante indruk te maken.

Vacht: heeft een bijzondere textuur. Hij voelt zijdezacht aan en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. Hij heeft weinig ondervacht. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam

Kleur: Hij komt alleen voor in het zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen de meest in het oog springende verschil met andere rassen. Dit belangrijkste raskenmerk mag nooit ontbreken. Voor alle kleurslagen geldt, dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te contrasteren met de gekleurde points. Hij komt voor in: Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilacpoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood). In alle kleurvari�teiten kunnen de volgende patronen voorkomen: Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint.

Karakter:
Over het algemeen zijn Heilige Birmanen zachtaardig, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet ze hoe dan ook de mogelijkheid bieden zich zo nu en dan terug te trekken. In een drukke omgeving zijn ze dan ook minder op hun plaats, ze zouden uit hun evenwicht kunnen raken. Ze houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en contact met huisgenoten nodig om zich prettig te voelen. Sommigen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen. De omgang met andere katten verloopt meestal zonder problemen. Ze kunnen ook prima samenleven met honden, mits die hem niet najagen. Ze staan erom bekend dat ze soms kieskeurige eters zijn. Ze zijn doorgaans niet luidruchtig. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste op zijn tijd ook graag spelen en ravotten.


Verzorging:
De zachte, halflangharige, maar zeer dichte vacht heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht in goede conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is de beste keuze.

Opmerking:
Deze standaard beschrijft, zoals het ook het geval is bij andere rassen, de perfecte uiterlijke eigenschappen. Foutloze katten zijn een uitzondering, maar fouten zijn bij de Heilige Birmaan snel te herkennen. Vooral onregelmatige handschoenen vallen op.

De schoonheid van de Heilige Birmaan is het harmonieuze totaalbeeld en daarop moet hij ook worden gekeurd.

Fouten die een titel uitsluiten:
Witte vlekken in gekleurde gedeelten of andersom. Een witte vlek op de geslachtsdelen. Oplopen van het wit van de handschoenen aan de poten. Afwezigheid van sporen.

 

 

 

 

 

Puntenschaal:

 

Lichaam

20

Kop en ogen (vorm en kleur)

20

Kleur en aftekening

15

Handschoenen voor

5

Handschoenen achter

5

Sporen achter

5

Gelijkmatigheid

5

Staart

10

Vacht

10

Conditie

5

Totaal

100

 

EMS - Code:

 

Kleur  variaties zonder Tabby-Points

 

EMS - Code Ras en Kleur

 

SBI n.

Heilige Birmaan Seal Point

SBI a.

Heilige Birmaan Blue Point

SBI b.

Heilige Birmaan Chocolate Point

SBI c.

Heilige Birmaan Lilac Point

SBI d.

Heilige Birmaan Red Point

SBI e.

Heilige Birmaan Cream Point

SBI f.

Heilige Birmaan Seal - Tortie Point

SBI g.

Heilige Birmaan Blue - Tortie Point

SBI h.

Heilige Birmaan Chocolate - Tortie Point

SBI j.

Heilige Birmaan Lilac - Tortie Point

 

Kleur variaties met Tabby - Points

 

EMS - Code Ras en kleur

 

 

 

SBI n 21.

Heilige Birmaan Seal Tabby Point

SBI a 21.

Heilige Birmaan Blue Tabby Point

SBI b 21.

Heilige Birmaan Chocolate Tabby Point

SBI c 21.

Heilige Birmaan Lilac Tabby Point

SBI d 21.

Heilige Birmaan Red Tabby Point

SBI e 21.

Heilige Birmaan Cream Tabby Point

SBI f 21.

Heilige Birmaan Seal Tortie Tabby Point

SBI g 21.

Heilige Birmaan Blue Tortie Tabby Point

SBI h 21.

Heilige Birmaan Chocolate Tortie Tabby Point

SBI j 21.

Heilige Birmaan Lilac Tortie Tabby Point