Cattery Of Jekima

Het beeld van de kat als solist staat in schril contrast met het gemak waarmee de kat communiceert met zijn soortgenoten en met de mens. De kat heeft uitstekende communicatieve gaven. Om te communiceren met mensen en met andere dieren beschikt hij over een groot scala aan communicatiemiddelen.

 

Praten met mensen

Op een paar woorden na begrijpt een kitten niets van mensentaal. Hij is daarentegen des te gevoeliger voor lichaamstaal en gedrag. Hij begrijpt wat U voelt (verdriet of vreugde) en soms kan hij zelfs aanvoelen wat U gaat doen.. Een kitten communiceert voortdurend met U via een uitgebreide en expliciete lichaamstaal.

 

Hij communiceert met zijn kop

De vorm van zijn ogen en de stand van zijn oren geven precies aan wat hij wil vertellen.

Rechtopstaande, naar voren gerichte oren en ronde ogen: neutrale kat

Gespitste oren die naar buiten zijn gedraaid en half dichtgeknepen ogen: boze kat

Plat liggende oren, ronde pupillen en opengesperde ogen: agressieve kat.

Rechte, naar voren gerichte oren, halfgesloten ogen en pupillen in spleetjes: blije kat.

 

Belang van de snorharen

Knip nooit de snorharen van Uw kat. Hij gebruikt ze om zijn omgeving af te tasten en om met zijn soortgenoten te communiceren.

 

Hij praat met U via zijn lichaam

Hij trappelt langdurig op Uw schoot:

Dit betekent dat hij intens geniet. Zo drukt hij het genot uit dat hij voelde tijdens het zogen. Hij trappelde op dezelfde manier rond de tepels van zijn moeder om de melkklieren te stimuleren. Hij herhaalt deze beweging die hij associeert met genot en denkt misschien zelfs dat U zijn moeder bent.

 

Hij rolt zich op de grond zodra hij U ziet:

Dit is een teken van onderwerping. Hij doet dit alleen bij mensen bij wie hij zich volledig op zijn gemak voelt. Als het kitten dit doet, moet hij het moment ervoor volledig ontspannen zijn geweest.

 

Hij zwiept met zijn staart:

Dit wijst op spanning en onrust. Als U Uw kat aanhaalt en hij begint met zijn staart te zwiepen, is het beter onmiddellijk te stoppen, want dat betekent dat hij het niet leuk vindt en dat hij dat waarschijnlijk zal laten merken ook.

 

Hij communiceert met U via klanken

 

Spinnen:

Dit betekent onderwerping en tevredenheid. Kittens beginnen al te spinnen bij de eerste keren dat ze gezoogd worden, wat wijst op een grote voldoening en een totale afhankelijkheid van zijn moeder. Als hij bij U begint te spinnen, drukt Uw kitten zijn overgave en tevredenheid uit.

 

Krijsen en blazen:

Dit staat voor intimidatie. Als hij zich aangevallen voelt, begint hij te krijsen en te sissen, als een soort van verdedigings strategie.

 

Miauwen:

Een kat gebruikt verschillende soorten miauw geluidjes, die elk hun eigen betekenis hebben. Hij kan ermee vragen, klagen, weigeren of zijn ontreddering laten blijken.

 

Als U het kitten goed observeert, zal U zijn verschillende geluidjes en hun betekenis snel leren herkennen.

 

Hij praat met U via gebaren

 

Hij wrijft zich tegen U aan:

Op die manier neemt hij U op in zijn territorium. Door zich tegen U aan te wrijven, laat Uw kitten hormonale afscheidingen achter op Uw enkels. Deze worden geproduceerd door de klieren onder zijn oren. Hij deelt zijn geur met U, laat U merken dat hij tevreden is en neemt U op in zijn territorium.