Cattery Of Jekima

 

Krolsheid bij de kat

 

 

 

De eerste krolsheid is te verwachten tussen de vierde en de negende levensmaand, met uitschieters zowel naar boven als naar beneden. Bepaalde rassen zoals de Siamees en Burmees (oosterse type rassen) worden eerder krols dan b.v. onze eigen huiskat (de Europese korthaar).

 

Van nature heeft een kat een seizoensgebonden krolsheid. Vooral het langer worden van de dagen (in het vroege voorjaar) zorgt ervoor dat in de hypofyse de Follikel Stimulerend Hormoonproductie op gang komt. Dit FSH stimuleert op de eierstok de groei van de eitjes. Dit eitje is gelegen in een blaasje: de follikel. De follikels produceren oestrogenen. Deze oestrogenen veroorzaken het krolse gedrag. Doordat onze moderne katten in onze huizen leven; veel licht en warmte, is de cyclus niet meer afhankelijk van het vroege voorjaar en de zomer en gaat vaak het hele jaar door.

 

De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).

 

Een kat heeft een ge�nduceerde ovulatie. Dit is ook het geval bij andere katachtigen, het konijn en de kameel. Een ge�nduceerde ovulatie wil zeggen dat de eisprong wordt veroorzaakt door prikkeling van de vaginawand (dekking). Voor dit doel heeft een kater op zijn penis een soort weerhaakjes. Zonder deze prikkeling van de vaginawand treedt de eisprong dan ook niet op. Het gevolg is dat een poes die niet gedekt wordt dan ook vaak langer krols is. Het voordeel van dit systeem is dat de eisprong vrij snel na de dekking optreedt, en zo de kans op drachtigheid na een dekking erg groot is.

 

Een poes is niet monogaam en kan in een periode van krolsheid met meerdere katers paren.

 

Verschijnselen van de krolsheid

 

- rusteloosheid - met het lichaam plat op de grond gaan liggen, achterwerk omhoog en trappelen met de achterpoten - veel miauwen - weinig eetlust - naar buiten willen, op zoek naar katers - soms onzindelijkheid - extra aanhalig - een enkele keer niets van dit alles.

 

Preventie van de krolsheid

  • sterilisatie. Als duidelijk is dat de poes nooit  jongen  zal krijgen, is sterilisatie de beste optie. De risico's van de operatie zijn over het algemeen zeer laag en de nadelen van het gesteriliseerd zijn, zijn bij een kat bescheiden. Het feit dat een gesteriliseerde poes makkelijker dik wordt, is te bestrijden door minder eten te geven.( De kans om dikker te worden treedt overigens ook op bij pilgebruik). Het grote voordeel van sterilisatie is de duidelijk verkleinde kans op melkkliertumoren en de onmogelijkheid om nog een baarmoederontsteking te krijgen. Een poes steriliseren kan vanaf een leeftijd van 6 maanden en een gewicht van 2 kilogram of al eerder als ze al voor die tijd krols is geweest.
  • de anti-conceptiepil. Dit is een hormoontabletje dat een maal per week op dezelfde dag gegeven moet worden. Het dier wordt niet meer krols. Nadeel van het pilgebruik is de grotere kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Ons advies is dan ook om deze niet levenslang te geven.
  • de prikpil. De prikpil heeft dezelfde voor- en nadelen als de pil. De tijd die de prikpil werkt is niet voor elke kat hetzelfde, 2 tot 4 keer per jaar. De voorspelbaarheid van een volgende krolsheid is bij de prikpil erg moeilijk. (niet gebruiken bij fokdieren).